Maj to miesiąc, który niesie ze sobą prawdziwe odrodzenie przyrody i przypływ nowej energii. Dni są coraz dłuższe, kwitną kasztanowce, w ogrodach rozbrzmiewają ptasie koncerty, a my – po zimie i przedwakacyjnych przygotowaniach – szukamy lekkich, sezonowych inspiracji kulinarnych i językowych.
W Niemczech maj to także Sezon na szparagi – tzw. Spargelzeit. Białe lub zielone – szparagi królują na stołach i są powodem do prawdziwych kulinarnych celebracji. To doskonała okazja, by połączyć gotowanie z nauką języka niemieckiego!
🥣 Przepis na klasyczne szparagi z sosem holenderskim

Składniki:
- 1 kg białych szparagów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Sos holenderski:
- 3 żółtka
- 150 g masła (rozpuszczonego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, biały pieprz
Przygotowanie:
- Szparagi obierz dokładnie i odłam zdrewniałe końcówki.
- Gotuj je w osolonej wodzie z cukrem i masłem przez 10–15 minut (w zależności od grubości).
- W międzyczasie przygotuj sos holenderski:
- Żółtka ubijaj w kąpieli wodnej, dodając powoli masło.
- Dodaj sok z cytryny, sól i biały pieprz do smaku.
- Podawaj szparagi polane ciepłym sosem, np. z młodymi ziemniakami lub gotowaną szynką.
🇩🇪 20 niemieckich wyrażeń z rodzajnikami – wiosenno-majowe słownictwo
- der Mai – maj
- die Sonne – słońce
- der Spargel – szparag
- die Blume – kwiat
- das Vogelgezwitscher – świergot ptaków
- die Frühlingsluft – wiosenne powietrze
- der Spaziergang – spacer
- die Wiese – łąka
- das Gartenfest – przyjęcie w ogrodzie
- der Regenbogen – tęcza
- die Schale – miska
- das Rezept – przepis
- der Duft – zapach
- die Erdbeere – truskawka
- der Feiertag – święto
- die Natur – przyroda
- das Licht – światło
- der Vogel – ptak
- die Freude – radość
- das Glück – szczęście
🌿 Podsumowanie
Maj zachęca nas do tego, by żyć uważnie i z wdzięcznością – korzystać z dobroci natury, smakować sezonowe warzywa i rozwijać się… choćby językowo! Połącz przyjemne z pożytecznym: gotuj z sercem i ucz się z pasją!